Prije četiri dana, tačnije 27. oktobra otprilike u podne, prilično ekstravagantna letjelica poznata kao helikopter Robinson R66 Turbine naišla je na malo vjerovatno mjesto. Ovo neobično otkriće dogodilo se na blatnjavom putu, koji je kuriozitet vodio do jedne od oranica poljoprivrednog gospodarstva Šumbar PPK Karlovac. Incident je potpuno zaprepastio one koji su putovali u i iz karlovačkog sela Rečica. Dok su pronicljivi posmatrači posmatrali zbunjujući prizor pred sobom, nisu mogli a da ne primete jasne oznake UR-HAA koje krase helikopter, što je nepogrešivo ukazivalo na njegovo ukrajinsko poreklo.

Razumljivo, ovaj neočekivani nalaz podstakao je hitan poziv lokalnim vlastima. Međutim, na iznenađenje svih prisutnih, ni pilot ni bilo koji član posade nisu bili prisutni na mjestu događaja, ostavljajući za sobom zbunjujuću misteriju. Policijska uprava Karlovačka, zajedno s ostalim službama nacionalne sigurnosti i sigurnosti zračne plovidbe, brzo je reagirala na nastalu situaciju, poduzevši hitne mjere.

Kao mjeru predostrožnosti, policija je ogradila područje pomoću trake, efikasno spriječivši neovlaštene osobe da priđu misterioznom letećem objektu. Važno je napomenuti da uprkos nedavnim izvještajima, nema razloga za uzbunu, jer su na vidjelo otkrivene posebne okolnosti ovog incidenta. Otkriveno je da je vlasnik predmetne letjelice imućni ukrajinski pojedinac koji je razvio interes za lov. Iako ne možemo definitivno potvrditi njegovo prebivalište u Italiji, imamo saznanja da je krenuo na put iz Italije i danas uspješno stigao u Zagreb, sa svom potrebnom letačkom dokumentacijom uredno.

Prema izvješćima, navodno se zaustavio na određenoj lokaciji kako bi napunio gorivo prije nego što je krenuo prema Karlovcu, ali nije podnosio tražene izvještaje niti tražio dozvolu. Kada je stigao na odredište, iskrcao se bez odgovarajućeg odobrenja i pridružio se unaprijed dogovorenoj ekspediciji za lov na divlje svinje, zajedno s grupom koja ga je već čekala.