Vjerovatno imate nekoliko vrećica sode bikarbone koje leže po vašoj kući i zauzimaju prostor na koji ste zaboravili. Ovo bijelo blago ne smije sjediti besposleno.

Soda bikarbona se vekovima koristila kao prva pomoć za čišćenje kuće, dezinfekciju, lepotu i zdravlje, ali da li ste znali da se može koristiti i kao pomoćno sredstvo u bašti:

Soda bikarbona umjesto pesticida

Soda bikarbona je 100 puta efikasnija od pesticida kada je u pitanju suzbijanje štetočina. Možete napraviti organski pesticid u spreju koji ubija insekte koji oštećuju biljke, kao što su paukove grinje, a da pritom ne oštetite korisne insekte, nas i našu planetu.

Pomiješajte jednu kašičicu sode bikarbone, jednu trećinu šolje maslinovog ulja i jednu šolju vode. Ovu kombinaciju dobro promiješajte tako da se soda bikarbona potpuno otopi, a zatim sve stavite u raspršivač i raspršite biljke.

Ako se borite sa gljivičnom bolešću na biljci, prskajte ovu otopinu svaka dva dana dok biljka ne zacijeli. Ovaj sprej se može koristiti i kada su ruže, vinove loze i grožđe u cvatu.

Da biste otjerali insekte, napravite sprej od jedne kašike maslinovog ulja, jedne kašike sode bikarbone i nekoliko kapi tečnog sapuna, pa sve to razblažite u 5 litara vode.

Prskajte ovu tečnost svaka tri dana kako biste spriječili da insekti unište vaš povrtnjak.

Ako imate problema s mravima, možete koristiti kombinaciju sode bikarbone, šećera i octa kako biste ih eliminirali na izvoru. Samo stavite pet kašičica šećera u prahu u zdjelu i pomiješajte sa sodom bikarbonom. Nemojte koristiti kameni šećer, samo šećer u prahu, jer su mravi dovoljno pametni da odvoje granule sode bikarbone od šećera.

Kada jedu sodu bikarbonu pomešanu sa šećerom, ona ih uništava. Da biste bili sigurni da ćete ubiti sve mrave, napunite bocu sa raspršivačem jabukovim sirćetom i poprskajte ga na putu mrava. To će ih definitivno ubiti jer sirće sadrži fungicid koji je fatalan za mrave.

Testirajte pH tla

Neke biljke rastu samo u kiselom tlu, dok druge preferiraju alkalno tlo. Stoga morate znati pH nivo vašeg tla i uzgajati svoje biljke u skladu s njim.

Testirajte tlo sirćetom i sodom bikarbonom:

Sakupite zemlju iz različitih dijelova vašeg vrta ili dvorišta u nekoliko čaša. Sipajte sirće u šolju sa zemljom. Ako tlo počne da bubri, vaše tlo je alkalno. To znači da je njen pH iznad

Ako nema reakcije, uzmite drugi uzorak i sipajte sodu bikarbonu i malu količinu vode. Ako tlo počne da bubri, to znači da mu je pH ispod 7, što znači da je tlo kiselo.

Uz pomoć sode bikarbone cvijeće je ljepše

Za cvijeće koje raste samo na alkalnom tlu, kao što su hortenzije, begonije i geranije, možete koristiti sodu bikarbonu kako biste ih potaknuli da ljepše cvjetaju. Jednostavno otopite malo sode bikarbone u vodi i njome prelijte svoje cvijeće.

Ako želite da vaše hortenzije duže traju u vazi kod kuće, možete i to. Otopite sodu bikarbonu u vodi i dodajte hortenzije u smjesu. Nedeljama će ukrašavati vašu kuću.

Eliminišite puževe

Ako želite da se riješite puževa u svom vrtu, zapamtite da ne morate koristiti kemikalije. Samo ih pospite sodom bikarbonom i umrijet će. Također možete sipati sodu bikarbonu direktno na tlo kako biste stvorili “zaštitnu stazu” oko vaših biljaka.

Neka paradajz bude sladak kao jabuka

Jednostavno pospite sodu bikarbonu po zemlji kako biste smanjili kiselost tla oko paradajza. Ovo će vaš paradajz učiniti slatkim i ukusnim.

Pomladite biljke

Soda bikarbona ima svojstva podmlađivanja biljaka. Nakon tretmana sodom bikarbonom, cvijeće procvjeta kao nikada prije. Dovoljno je napraviti vodeni rastvor sode bikarbone i malo morske soli (jednu kašiku sode bikarbone i jednu kašiku morske soli otopiti u pet litara vode). Ovom kombinacijom moguće je zalijevati biljke, grmlje, živice i sve što želite da uspijevate…

Ubijte korov

Korov koji ne želite da raste u vašoj kući možete uništiti sodom bikarbonom. Zalijte korov i prelijte ga sodom bikarbonom. Pazite da ga ne stavljate direktno na biljke koje želite jer može spaliti korijenje biljaka.

Ubijte crve na kupusu, karfiolu ili brokoliju

Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i brašna i pospite smjesu preko kupusa, karfiola ili brokule. Kada crvi osjete miris sode bikarbone, umiru istog dana.

Očistite ruke nakon rada u bašti

Svako ko je radio u bašti zna kako se zemlja može upijati u vaše ruke i koliko je teško ukloniti ovu prljavštinu. Sada možete bez muke očistiti ruke sodom bikarbonom. Nanesite sodu bikarbonu na mokre ruke i utrljajte je i vidjet ćete kako prljavština u vašim porama nestaje…