Praznovjerja nikada neće prestati biti popularna, kao ni tumačenja raznih znakova i simbola.

Postoje čitave knjige posvećene praznovjerju, ali ih je vrlo teško sastaviti. Od davnina ljudi su uživali u objašnjavanju određenih pojava i specijalizirali su se za razne vrste predviđanja. Danas vam donosimo različite interpretacije ptica.

Neki tumači vjeruju da ako ptica pokuca na staklo vašeg prozora, onda je to loš znak, ali ako golub uleti u sobu, to može značiti smrt i predstojeću sreću.

Ako vidite golubicu na prozorskoj dasci, to znači da ćete dobiti vrlo važnu poruku, a isto važi i za lastavice. Možda je glavna svrha ovog događaja da vas upozori na ono što dolazi kako biste bili spremni.

Nemojte se uvrijediti ako vam ptica kaki na odjeću, jer to može biti znak sreće.

Pojava rode u vašem vidnom polju znak je rođenja bebe.

Na vašem balkonu se pojavljuje gnijezdo golubova – bit će sreće u vašem životu, a ako polože dva jaja u gnijezdo, sreći će biti beskrajno.

Ako ptice udare u prozore, onda biste trebali očekivati ​​goste i bučnu gozbu. Ako umjesto da se bori, ona pokuca na vrata – to znači da vijesti stižu izdaleka.

Ptice mogu uletjeti u kuću kroz otvorene prozore. Onda budite spremni da primite neprijatne vesti o smrti nekog vama bliskog.

Da li je ptica udarila u staklo balkona ili se zaustavila na prozorskoj dasci? Brzo možete doživjeti neočekivano bacanje novca.

Mrtva kokoška na nečijem vjenčanju predstavlja nesretan brak ili predstojeći razvod. U svom domu ne možete držati nijednu divlju pticu osim golubova, jer druge ptice donose nesreću i patnju.

Dok hodate, ne zaboravite da podignete pogled da vidite da li ovce kruže iznad vas. Tada morate biti spremni da se odmah razbolite. Ako postoji samo jedna ptica, čuvajte se izdaje ili izdaje voljene osobe. Ako ptica koja leti iznad glave iznenada promijeni smjer leta, to znači da opasnost vreba u blizini. Vidjeti mrtvu pticu na putu kući ukazuje na to da ćete naići na nesreću.

Ako ptica leti po sobi – ovo je poruka. Ako ptica koja na kraju uleti u vaš stan ima travnatu glavu, usput će se dogoditi nešto jako dobro, u tom slučaju neće biti suvišno ako nahranite nosioce dobrih vijesti.

Ptice vidljive iznad krova ili ptice koje stalno lete uokolo znak su da je neko u vašem domu bolestan. Ako nad stanom uvijek lebdi ptica, onda morate biti posebno oprezni u odnosima s prijateljima, možda ćete biti izdani, posebno ako ptica grabljivica lebdi iznad kuće.

Vidite pticu kako leti iznad vaše kuće, ali iznenada i naglo mijenja smjer – u ovom slučaju budite oprezni, jer je to znak nadolazeće opasnosti.

Jato ptica leti sa zemlje – dani će biti dobri i sve će se ostvariti, ali ako naprotiv možete ostati samo kod kuće, onda će svi vaši napori biti uzaludni.

 • Praznovjerja o različitim pticama
 • Postoji mnogo vrsta ptica, od kojih svaka ima svoja sujeverja i predznake.
 • Vidjeti rodu u letu dobar je znak.
 • Ptice grade gnijezda – domaća sreća.
 • Ako djetlić iznenada uleti u dvorište i udari u drvo – to znači da je nevolja.
 • Ptica sjedi na balkonu – naći ćete odgovor na važno pitanje.
 • Lasta je proletela pored prozora – stigle su dobre vesti.
 • Vrabac leti do neudate žene na prozoru – svadba se sprema.
 • Vrane lete iznad kuće i grakću – ovo je znak bolesti.
 • Pronaći pilić koji je pao iz gnijezda – bit će nepotrebnih problema.
 • Ptica sjedi na glavi – brzo ćete zaraditi.
 • Lastavice grade gnijezda na balkonu – simbol sreće.

Šta učiniti kada ptica leti?

Naši preci ne samo da su uočili vezu između ponašanja ptica i nadolazećih događaja, već su razvili i načine da se nose s negativnim emocijama. Stoga je nemoguće uhvatiti pticu koja slučajno uđe u prostoriju. Mora da je uplašena.

Otvorite prozor, dozvolite svom pernatom gostu da se sakrije i recite: “Slobodno se krećite, ali ne dolazi kod mene!”

Ako znak ukazuje na nevolju, operite prozore svetom vodom i zavežite crvenu traku oko okvira prozora. Kaže se da ovo eliminiše lošu sreću. Bolje je sprijateljiti se s pticama i hraniti ih tako da donose samo radost i ne boje se negativnih predviđanja.Ž