Mnogi ljudi imaju zabludu da ako nađete novčić na božićnom drvcu znači da ćete imati novca do sljedećeg Božića. Pastor Branislav Kejić otkriva pravu simboliku!

  • Jedan od najvažnijih elemenata božićne trpeze svakako je česnica, poseban kruh koji se mijesi na božićno jutro u kojem svi članovi porodice uživaju uz doručak.

I odrasli i deca u Srbiji uživaju u običaju stavljanja novčića u čen belog luka, jer je zabavno saznati ko je srećnik koji dobije novčić u belom luku, koji se mora lomiti umesto da se seče nožem. Nož će, a prema narodnom vjerovanju, izdržati cijelu godinu da zaradi novac.

Pored novca, u češnjak se stavljao i komad drena, koji simbolizira dobro zdravlje, kukuruz, koji simbolizira veliku žetvu i plodnost, te grančica božićnog drvca koja simbolizira zdravlje i plodnost.

Domaćice se uvijek trude da ovaj poseban kruh bude ukusan i lijep, ali znamo li šta on zapravo predstavlja i šta simbolizira dodavanje novčića na njega?

Na to mislimo kada u molitvi “Oče naš” kažemo Hleb naš nasušni daj nam danas, rekao je za RTS otac Branislav Kejić, profesor Bogoslovije Svetog Save.

„Hleb svagdašnji predstavlja prvenstveno hleb nasušni Isusa Hrista, koji u liturgiji prinosimo kao svakodnevni dar – hleb i vino. Iz toga proizilazi i svagdašnji dar koji koristimo svaki dan, a to je hleb. On se pojavljuje među brojnim slavljima. su krštenja”, rekao je Kedžić.

Otkrio je i da je svrha ubacivanja novčića u češnjak da zajednica shvati da je nekome potrebna pomoć, a onaj ko nađe novčić treba da simbolizira osobu kojoj je potrebna.

“Onaj ko nađe novčić prirodno će prepoznati nekoga kome bi možda bio potrebniji i na taj način izraziti želju zajednice da nekome pomogne”, dodao je Kejić i objasnio da je zbog toga poklanjanje poklona s razlogom postalo običaj na Božić. On je dodao da su najčešći pokloni čarape jer simboliziraju toplinu porodice.

  • „Treba i da nas podsete da drugi možda nemaju toplinu doma i da nam nešto nedostaje i da to treba da podelimo sa njima“, rekao je Kejić.