Ako još niste započeli pripreme za zimu, imperativ je da počnete sada. Mnoge žene su već preuzele inicijativu da naprave obilje kiselih krastavaca koje će služiti kao opskrba njihovim porodicama tokom cijele godine. Štaviše, vredno su se pobrinuli da nijedna esencijalna hrana, poput ajvara, ljutenice i seckanog kupusa, nije zanemarena u njihovim pripremama. Sada vam s ponosom predstavljamo najizuzetniji kupus iz konzerve, uz tri neprocjenjive preporuke mudrih i iskusnih starijih žena.

Uzimanje u obzir specifičnog vremenskog okvira ključno je kada se krećete na put pravljenja kiselog kupusa. Kako bi se osigurao najpovoljniji ishod, preporučuje se da se postupak započne između posljednjih dana oktobra i sredine novembra. Međutim, u regionima koji se nalaze u južnim delovima zemlje, može se smatrati prikladnim da se proces pokrene već krajem novembra. Podržavanje opreza i suzdržavanje od preuzimanja nepotrebnih rizika je od najveće važnosti. Kada je u pitanju odabir sorte kupusa, sljedeći ključni korak se vrti oko razmatranja vrste.

Za najbolji mogući ishod, predlažemo da se odlučite za tip Kiose ili Balkan. Tokom procesa selekcije, ključno je pažljivo pregledati kupus, pažljivo provjeravajući bilo kakve naznake truljenja ili ozljede, osiguravajući njegovu svježinu. Da biste napravili savršeni kiseli kupus, potrebno je nekoliko dodatnih sastojaka. To uključuje morsku so, grančice komorača ili piskavice, hren i cveklu, koji ne samo da dodaju ukus već i daju kiselom kupusu živu notu boje.

Osim toga, trebat će vam posuda za držanje kupusa tokom pripreme, kao i rešetka i kamen ili neka druga težina za sabijanje kupusa. Nakon što ste prikupili sav potreban materijal i alate, možete započeti proces pripreme kupusa. Važno je da se prethodno dobro očistite i dezinfikujete kontejner koji koristite.