U današnjem članku vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o opasnim predmetima u kući Kako se bliži početak sezone grijanja, tako rastu i opasnosti od požara. Čak i najmanji nemar može rezultirati teškim i neizvjesnim posljedicama. Prilikom korištenja grijaćih uređaja u stambenim objektima, nužno je voditi računa o sljedećim čimbenicima, prema savjetima stručnjaka koji grijaće uređaje prepoznaju kao primarni izvor opasnosti. Podmetanje požara jedan je od najizazovnijih i najpogubnijih događaja za pojedinca. Rizik od elementarnih nepogoda raste s početkom sezone grijanja, što može dovesti do gubitka života i velike materijalne štete.

 

 

 

Ta se opasnost često podcjenjuje, a preventivne mjere mogu spriječiti većinu takvih incidenata. Mnogi se stručnjaci slažu da su grijaći uređaji, kojima se obitelji često griju, među najopasnijim kućanskim aparatima. Među raznim vrstama grijača posebno su rizične kvarcne grijalice. Slobodan Nešković, bivši inspektor Odjela za istrage požara, eksplozija i nesreća, savjetuje osnovne mjere sigurnosti kada su u pitanju uređaji za grijanje. Postoji nekoliko mjera opreza koje treba poduzeti kada koristite grijalicu, a najosnovnija je da je nikada ne ostavljate uključenu dok spavate. Također se ne preporučuje da ga držite uključenim dok ste u krevetu. Kako biste izbjegli potencijalne opasnosti, važno je držati grijalicu na sigurnoj udaljenosti od namještaja, osobito onog prekrivenog tkaninom, zavjesama i krevetima, jer se sintetičke tkanine mogu lako zapaliti, što dovodi do opasnog dima koji može biti opasniji od požara sebe. Kod korištenja električnih uređaja kao što su grijalice ili TA peći, važno je obratiti pozornost na električne instalacije. Ako se utičnica pretjerano zagrije, to može ukazivati ​​na neispravne instalacije, a preporučuje se da angažirate profesionalnog električara da riješi problem.

 

 

 

Ova preventivna mjera puno je isplativija od rješavanja katastrofalnog požara koji može izazvati ozbiljnu štetu na domu i ugroziti živote ljudi. Istu razinu opreza treba primijeniti i na instalacije unutar zidova. Ako želite procijeniti stanje svojih električnih instalacija, samo stavite ruku na njih. Ako su topli, to bi mogao biti znak problema. Zabrinjavajuće je što su u nekim starijim kućama električni sustavi spojeni na drvene krovne grede, što povećava opasnost od požara krovišta. Prema riječima Slobodana Neškovića, ključno je jamčiti pravilnu instalaciju i održavanje električnih sustava kako bi se spriječile razorne posljedice. Upozorava da se ista opasnost odnosi i na uobičajene kućanske naprave. Čak i naizgled bezazlen punjač za telefon, koji se često ostavlja uključen preko noći, može dovesti do katastrofalnih rezultata. Problem s požarima je taj što mogu nastati od dima, zbog čega pojedinci mogu pasti u nesvijest prije nego što shvate opasnost. Istina, većina smrtnih slučajeva u požaru nije uzrokovana plamenom, već opasnim dimom.