Kada se dišni putovi upale zbog stranih tvari, kašalj je prirodna i nužna reakcija. Međutim, suhi neproduktivni kašalj može imati negativan utjecaj na zdravlje poljedinca , jer osim što je veoma neugodan , može izazvati i zdravstvene komplikacije . Ova vrsta kašlja prevladava kod virusnih respiratornih infekcija, poput gripe. Nasuprot tome, produktivan kašalj, poznat i kao zreli ili mokri kašalj, odlikuje se prisutnošću sluzi ili sekreta u dišnom traktu koji se teško izbacuje, često zbog bronhitisa.

 

 

 

Kako pišu britanski mediji, Britanski nacionalni institut za zdravlje (NICE) savjetuje da se med, propolis i lijekovi koji se izdaju bez recepta koriste kao primarno liječenje većine kašlja. Poznata je poslovica da priroda ima lijek za svaku boljku. Ako ste u potrazi za prirodnim lijekovima za ublažavanje kašlja, razmislite o stvaranju jedne od ovih mješavina koje ćete konzumirati u toploj otopini. Heljda je posebno moćan lijek za bolne napade kašlja. Miloduh je nježno i umirujuće sredstvo koje učinkovito izbacuje nakupine sluzi. Sljez ima sposobnost smirivanja suhog, mučnog kašlja. Majčina dušica je snažan antiseptik koji može ublažiti napadaje oštrog, suhog kašlja. Konačno, pelin je učinkovit ekspektorans koji može pomoći u otpuštanju tvrdokorne sluzi. Za lijek protiv kašlja zagrijte jednu šalicu (250 ml) mlijeka i malo ohladite prije konzumiranja. Započnite kombiniranjem jedne žlice maslaca i jedne žlice meda u zdjeli i temeljito promiješajte sastojke. U smjesu dodajte dobro umućeni žumanjak i 1/4 žličice sode bikarbone. Ova posebna mješavina nadaleko je poznata kao kućni lijek za kašalj, bronhitis i laringitis.

 

 

Preporučuje se uzimanje ovog lijeka svake večeri najmanje pet dana. Vjeruje se da sirup od bijelog sljeza djeluje kao zaštitni omotač za sluznicu grla, sprječavajući izložene živčane završetke da prenesu podražaje i pomaže tijelu u borbi protiv suhog kašlja. Važno je napomenuti da je sirup neučinkovit protiv virusa koji uzrokuje kašalj. Za pripremu sirupa ogulite 500 g korijena bijelog sljeza, narežite ga na sitne kockice i spremite u staklenku.

Za pripremu ovog pripravka pomiješajte 100 grama 96% alkohola koji se može nabaviti u apoteci s 1,5 litara vode. Ostavite smjesu na toplom mjestu jedan dan, povremeno je protresite. Nakon što prođe dan, bacite tekućinu i dodajte 1600 grama šećera. Zatim se smjesa mora kuhati dok se volumen ne smanji za pola. Ako osjetite simptome kao što su kašalj, curenje nosa ili otežano disanje, kadulja može pružiti olakšanje. Za pripremu dodajte jednu žlicu kadulje u šalicu vruće vode, poklopite i pustite da se namoči. Za optimalne rezultate, konzumirajte ovu mješavinu tri puta dnevno.