U većini suvremenih kućanstava uobičajeno je naići na kuhalo za vodu, poznato i kao kuhalo.

Iako je kuhalo za vodu nedvojbeno izvrsno, važno je napomenuti da vodu treba odmah popiti. Potreba za instant kavom i čajem zahtijeva brzo rješenje, a ništa nije bolje od kuhala za vodu koja može isporučiti kipuću vodu za manje od minute.

Zbog njegove nevjerojatne brzine nije rijetkost da ga uključimo, pustimo ga da ne zaboravi i vratimo se nakon tridesetak minuta. Beznačajno, mislimo dok ga još jednom uključujemo, strpljivo čekajući da proključa voda kako bismo se prepustili željenom napitku. Međutim, tu leži naša značajna greška.

Prema riječima stručnjaka, dva puta prokuhavanje vode može dovesti do oslobađanja štetnih tvari poput arsena, nitrata i fluora, kao i gubitka kisika i dušika. Preporuča se samo jednom prokuhati vodu kako bi se uklonili ovi štetni elementi. Međutim, kada se voda drugi put prokuha, njezin kemijski sastav prolazi kroz transformaciju, uzrokujući da prethodno korisni minerali postanu opasni.

Povećan unos arsena potencijalno može rezultirati rakom, kao i srčanim i neurološkim oboljenjima, kao i neplodnošću. Kancerogena svojstva znatno se pojačavaju većom količinom nitrata, dok je poznato da fluor izaziva neurološke komplikacije.

Prema riječima stručnjaka, ako se dogodi da zaboravite da je voda prokuhala, preporučuje se da je prolijete i zamijenite svježom vodom.