Alen Islamović je poznati bosanskohercegovački pjevač, najpoznatiji po vremenu koje je proveo u bendu “Bijelo Dugme”, koji se smatra jednim od najznačajnijih rock bendova u bivšoj Jugoslaviji. Alen Islamović je rođen 1957. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Islamović je 1974. godine surađivao s “Bijelim Dugmetom” i prva pjesma koju je otpjevao na albumu bila je “Eto!” Baš sam to želio! Od 1980. brzo je osvojio lojalnost publike diljem Jugoslavije svojim snažnim pjevačkim glasom i magnetskom osobnošću. Njegova razmišljanja o pjesmama poput “Ne spavaj, mala moja, sviraj i slušaj muziku”, “Kad bi bilo Boga”, “Loše vino” i druge postale su sastavni dio repertoara “Bijelog dugmeta”. Veliki uspjeh postigao je 1980-ih s grupom “Bijelo Dugme”, a neki od najpoznatijih albuma na kojima je sudjelovao su “Bitanga i princessa” (1983.), “Pljuni i pjevaj žemo moja” (1986.) i “Ćiribiribela” (1988).

Nakon raspada “Bijelog dugmeta” 1989. godine, Alan Islamović nastavlja solo karijeru. Izdao je nekoliko solo pjesama i ostao je stalno prisutan u regiji. Njegova solo karijera uključivala je različite glazbene žanrove, uključujući rock, pop i folk. Osim glazbom, Islamović se bavio i drugim vidovima umjetnosti te je nastupio u nekoliko filmova i televizijskih emisija. Alen Islamović i danas se smatra važnim dijelom jugoslavenske glazbene povijesti, a njegovo nasljeđe i utjecaj na glazbenu scenu traje i danas. Alanova supruga Mariana posjedovala je ljepotu bez premca u svijetu i oduvijek je fascinirala okolinu. Alen Islamović smatra se utjelovljenjem jugoslavenske glazbe. Ostavio je značajan trag u povijesti glazbe.

Bilo da nastupa u “Bijelom Dugmetu” ili kao solo izvođač, Alen je svojim talentom i šarmom hipnotizirao žene. Njegova pojava bila je dovoljna da sve žene u bivšoj Jugoslaviji zaneme od divljenja, ali njegovo srce bilo je posvećeno samo jednoj ženi. Mlada supruga Alana Islamovicha Mariana prvi put je privukla njegovu pažnju dok je bila tinejdžerica, a i tada je nastavila vezu s njim. Njihova ljubavna priča traje već 45 godina, no sjeme romanse zakopano je u dalekoj prošlosti. Marijana je Alenu podarila dvije ljupke kćeri, Unu i Laru, koje su izrasle u lijepe i mlade. Od tada smo naporno radili da zajedno prebrodimo sve poteškoće, nastojeći održati međusobnu privrženost i održati mir i ljubav. Alen je o incidentu progovorio za medije.

Mariana mi je uvijek bila najveća podrška u svakoj teškoj situaciji s kojom sam se suočio i svakoj odluci koju sam morao donijeti. Brakove u pravilu karakteriziraju kompromisi i stalna briga, ali oni su i utočište od uzburkanog mora života, rekla je pjevačica, a više od pola stoljeća kasnije Mariana ostaje predana vjernica braku. Njihova priča o ljubavi i odanosti izvor je inspiracije za mnoge, a njihova dugotrajna veza pokazuje da prava ljubav može izdržati izazove koje nosi život.

Svaki aspekt njihovog zajedničkog putovanja obasjan je ljubavlju koja ih povezuje i jača njihovu zajedničku snagu. Nakon početka sukoba Bijelo dugme je prestalo s nastupima, ali su se 2005. ponovno okupili i održali tri izvanredna koncerta. Godine 2006. ponovno potvrđuje suradnju sa Željkom Bebekom i Mladenom Vojičićem Tifom, s kojima osniva tribute bend Kad bijo Bijelo Dugme i obilazi svijet. Izvodio je duete s Indirom Radić, a Alen je tijekom karijere objavio čak 6 solo pjesama.