Kupovinom zemljišta po cijeni od 1900 eura, čovjek po imenu Vita je počeo da gradi svoj dom. Uprkos njegovim marljivim naporima, komšije su odlučile da se zabave na njegov račun  i ismijavaju njegov projekat, dovodeći u pitanje njegov konačni ishod i izražavajući skepticizam u pogledu njegovog izgleda.

 

 

 

Oni su svakodnevno posjećivali stranicu kako bi vidjeli napredak i davali podrugljive primjedbe o tome. Uprkos početnom ismijavanju njegovih zidarskih vještina, Vita je odbio odustati. Ustrajao je i postepeno napredovao ka svom cilju da svojim rukama i uz pomoć svojih najbližih izgradi dom za svoje starije roditelje. Nije se stidio tražiti vodstvo od onih s većom stručnošću u zanatu. Prema Vitinim riječima, nije platio zanatlije za njihove usluge; umjesto toga, oslanjao se isključivo na svoje sposobnosti i resurse, koristeći svoju kanu da sve konstruiše. Pomoć je tražena samo kada se smatralo apsolutno neophodnom. Nakon višestrukih proračuna i izmjena, zaključio je da će izgraditi stan površine 59,5 kvadratnih metara. Uslov za ovaj poduhvat bio je pridržavanje budžeta od 16-17.000 eura bez prekoračenja; prekoračenje ove količine dovelo bi do inferiornog kvaliteta zdanja.

 

 

 

 

Objašnjenje iza ovog relativno skromnog budžeta bilo je da on ne uključuje plaćanje za građevinare; inače bi troškovi bili znatno veći. Hena i on su bili izuzetno temeljiti u početnim fazama izgradnje. Pomno su dokumentirali svaki korak procesa, uključujući izlijevanje temelja i postavljanje prvog bloka.

Ova odluka se pokazala mudrom, jer je izgradnja potpuno funkcionalne kuće uz mali budžet privukla pažnju 47,5 miliona gledalaca. Budući da im je nedostajala potrebna stručnost, odlučili su se za najjednostavniju opciju koja im je bila dostupna, gradnju od laganih betonskih blokova. Uprkos svojoj jednostavnosti, kuća je daleko od osnovne; Ima prizemlje i kat i dovoljno je prostran da primi stariji bračni par. Iako je vrijedna pažnje činjenica da se prilikom izgradnje kuće nisu zaduživali niti su tražili vanjsku pomoć, to blijedi u odnosu na drugi razlog. Kuća je izgrađena u potpunosti od nule, samo vlastitim sredstvima i teškim radom.