Osjećaj trnaca, trnci, trnci ili utrnulosti u rukama, medicinski poznat kao parestezije, pogađa dlanove, nadlanice i prste i smatra se normalnim ako ne traje duže od nekoliko minuta.

Ovisno o uzroku, gubitak osjeta u rukama može biti prolazan, uz trnce u rukama koji se često javljaju noću i na ruci sa savijenim laktom ili zglobom dok spavate, ali ponekad se može pojaviti iznenada i postepeno se razvijati. Ako utrnulost u vašim rukama ne nestane nakon nekoliko sati, ili čak postane kronična, morate posjetiti ljekara, jer to može biti znak ozbiljnijeg stanja koje može dovesti do trajnog gubitka osjećaja u rukama i prstima. .

Uzroci trljanja prstiju na rukama

Nervi prenose signale iz različitih dijelova tijela u mozak i obrnuto, a trnci u rukama često su povezani s ozljedama. Smanjen protok krvi, bilo kakav pritisak ili uklješteni živci mogu uzrokovati utrnulost u dijelu tijela iz više razloga – slabe cirkulacije, starosti i određenih bolesti. Kada se simptomi prvi put pojave, potrebno je utvrditi da li se radi o funkcionalnim ili organskim promjenama, te da li je riječ o prolaznim simptomima nervnog stanja.

simptomi karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela nastaje zbog kompresije centralnog živca (srednji živac) u području karpalnog tunela (karpalnog tunela). Karpalni tunel se sastoji od osam malih kostiju koje se nalaze odmah ispod ručnog zgloba. Gornju stranu zatvara poprečni karpalni ligament. Kroz ovu “cijev”, koja se proteže od podlaktice do šake, ulazi u centralni nervni sistem i mišićne tetive odgovorne za kretanje prstiju, te je obložena tankim filmom za podmazivanje prstiju i olakšavanje kretanja. Osetljivi su na produženi napor i stimulaciju.

sindrom karpalnog tunela u trudnoći

Trnci, svrab i bol u prstima tokom trudnoće rezultat su sindroma karpalnog tunela. Većina trudnica ima blage otekline na rukama, koje je uzrokovano nakupljanjem vlage u tkivima. Oteklina komprimira centralni nervni sistem, izaziva trnce u šakama i prstima.Oko 60% trudnica pati od ovog sindroma. Simptomi karpalnog tunela pojavljuju se u drugom i trećem trimestru i nestaju ubrzo nakon porođaja. Obavezno pročitajte članak Ishrana tokom trudnoće.

Trljanje ruku uzrokovano drugim razlozima

Dijabetička neuropatija (oštećenje perifernih živaca uzrokovano dijabetesom), koja se javlja kod do dvije trećine pacijenata, može biti uzrok trnaca u rukama, šakama i prstima. Ako se ne kontrolira, može uzrokovati oštećenje krvnih žila, ponekad zahtijevajući amputaciju. Trnci u rukama mogu uzrokovati i migrene, artritis, multipla skleroza, radikulopatija (išijas), autoimune bolesti, infekcije, izloženost zračenju, određenim hemikalijama i teškim metalima, prekomjerna konzumacija alkohola, te pušenje, promrzline, ugrizi životinja i insekata, trovanje plodovima mora i upotreba određenih lijekova. Glavni uzroci ovog sindroma su naporna fizička aktivnost, ponavljanje određenih pokreta ili pokreta na nivou zgloba (obično daktilografa ili ljudi koji dugo rade za kompjuterom), kao i trudnoća i hormonska neravnoteža.

Trljanje ruku i štipanje živaca – sindrom kubitalnog tunela

Nastaje zbog uklještenja ulnarnog živca u laktu. Na unutrašnjoj strani lakta, između male koštane kvržice i koštanog dijela stražnjeg dijela lakta, nalazi se usko udubljenje koje formira lakatnu kost ili kubitalni tunel sa rastegnutom opnom između gornjih kostiju. Kroz njega ulnarni živac prelazi od nadlaktice do podlaktice. Uklještenje živca se manifestira kao bol u ruci, trnci ili smanjena osjetljivost na unutrašnjoj strani šake, unutar malog prsta i prstenjaka, te oslabljena snaga stiska. Najčešći uzroci uklještenja živca su zadebljanje neuralne membrane ili prijelom male koštane mase.

simptomi periferne neuropatije

Ovo akutno ili hronično oštećenje nerava perifernog nervnog sistema (uglavnom mijelinske ovojnice nervnih vlakana) rezultat je upalnog ili autoimunog procesa, što dovodi do trnaca u rukama ili gubitka dodira u dijelu tijela koji kontroliraju zahvaćeni nervi. . Ako se periferna neuropatija ne kontrolira, može se proširiti na velike mišićne grupe i organe.

Trljanje ruku i cervikalna spondiloza

Cervikalna spondiloza je degenerativno oboljenje vratne kičme, a progresivni proces zahvata pršljenove, intervertebralne diskove, ligamente i zglobove. Degenerativne promjene su uzrokovane starenjem (najčešće kod muškaraca starijih od 40 godina), nepravilnim držanjem i sl. , određeni medicinski i hormonalni poremećaji kao što su dijabetes, osteoporoza, osteopenija i tumori kostiju. Uklještenje cervikalnog živca je praćeno ograničenim pokretima gornjih udova, ukočenošću, bolom i trnjenjem u šakama i prstima.
Raynaudov sindrom i slomljeni prsti

Ovaj sindrom znači bolest krvnih sudova i uzrokovan je grčevima u prstima i blokadom krvotoka. Raynaudov sindrom pogađa 3% do 20% odraslih i prvenstveno pogađa žene. Česti trnci u rukama i hladni prsti, čak i kada je vanjska temperatura ugodna, mogu ukazivati ​​na Raynaudov sindrom.

Loša cirkulacija i utrnulost u rukama

Potpuna blokada ili nedostatak dotoka krvi u ruke i prste može uzrokovati trnce i utrnulost u rukama. Kod težih aritmija, srce ne može pumpati dovoljno krvi, što otežava protok krvi u vitalne organe kao što su mozak i udovi, što dovodi do ishemije (sužavanja krvnih sudova) i smrti tkiva.

Prijelomi šake i udarci

Iznenadni prekid protoka krvi u dijelu mozga koji kontrolira pokrete ruku također može uzrokovati trnce u prstima. Početni simptomi moždanog udara manifestiraju se blažim ishemijskim promjenama, kao što su svrab i trnci u rukama, a ako se ne reagira pravovremeno, pokretljivost ruku može biti potpuno izgubljena.

nedostatak vitamina i minerala

Trnci u rukama i prstima ponekad su uzrokovani nedostatkom hranljivih materija – kalcijuma (hipokalcemija), magnezijuma, cinka i vitamina D i B12.

Trljanje ruku – Kako postaviti dijagnozu

Za postavljanje dijagnoze obično je dovoljan detaljan neurološki pregled, ali ako se sumnja na bolest, može se uraditi radiografija, kompjuterizovana tomografija (CT), magnetna rezonanca ili elektromioneurografija (EMNG). Krvni testovi mogu utvrditi da li su prisutni toksini ili infekcije koje utiču na nervni sistem.Pregledom se mogu otkriti neurološki poremećaji, bilo da je to oštećenje centralnog nervnog sistema (na nivou mozga) ili perifernih nerava.

Trnu mi ruke – koji je najbolji tretman?

Lečenje zavisi od uzroka problema i ponekad zahteva angažovanje čitavog tima specijalista: neurologa, radiologa, fizioterapeuta, endokrinologa, ortopeda, kardiologa, reumatologa… Za trnce u rukama, fizikalnu terapiju, masažu tela, redovno korišćenje lijekova i, ako je potrebno, hirurške intervencije.

Ako je trnce u prstima povezano sa dijabetesom, nivo šećera u krvi će se morati redovno kontrolisati, dok će se nedostatak vitamina i minerala nadoknađivati ​​odgovarajućim suplementima. Ishrana bogata vlaknima i antioksidansima može sniziti holesterol i stimulisati cirkulaciju, čime se olakšava bolest. Joga i meditacija takođe imaju blagotvorno dejstvo na nerve.Kada određeni lekovi izazivaju trnce u rukama, potrebno je da ih zamenite ili prestanete da koristite uz saglasnost lekara.

Kako biste spriječili i riješili probleme kao što su trnci u rukama, preporučujemo vam da pročitate i sljedeće članke: Davljenja biljnih vlakana, Ateroskleroza i ishrana, Alkalna hrana i dijeta, Dijeta protiv raka, Kako pravilno masirati, Dijeta za reumatoidni artritis, dijeta za giht, ETC.