Bez obzira koliko je popularno da samo muškarci imaju Daleke, istina je da i žene imaju.

Sve žene imaju dlake na licu i tijelu, ali su obično vrlo rijetke i svijetle boje, pa ih je teže primijetiti. Problem je obično tamniji u poređenju sa osobama svetlije puti ili plave kose.

Opadanje kose kod žena nastaje u starijoj dobi ili zbog hormonske neravnoteže, što može ukazivati ​​na to da se u organizmu dešava nešto ozbiljno kao i da je posljedica zdravstvenog problema. Višak ili neželjena dlakavost na tijelu i licu kod žena naziva se hirzutizam.

Ovo može biti rezultat mnogih stvari:

Godina

Ako ste stariji, navršite 80. ili 90. rođendan, tada ste u opasnosti da počnete puštati bradu kao muškarac. Neke žene mogu razviti dlake na licu ranije tokom menopauze jer proizvode manje estrogena.

Gene

Provjerite žene u vašoj porodici. Ako imaju nekoliko grmova, onda će vas za nekoliko godina najvjerovatnije zadesiti ista sudbina.

Hormonski disbalans

Hormoni su u osnovi mnogih problema, a rast dlačica na licu može biti jedan od njih. Pogotovo ako ste trudni, nemojte se uznemiriti ako primijetite višak dlačica na licu kada su vam hormoni u porastu. Ovo je privremena pojava.

Policistični jajnik

Ovo je prilično uobičajeno stanje koje utiče na način na koji ženski jajnici rade. Tri su glavna simptoma: neredovna menstruacija, policistični jajnici i višak “androgena”. Ako ste zabrinuti zbog ovoga, trebali biste razgovarati sa svojim ljekarom.

Cushingov sindrom

Dlake na bradi mogu biti rezultat Cushingovog sindroma, skupa simptoma uzrokovanih visokim nivoom hormona kortizola. Ostali simptomi mogu uključivati ​​strije, debljanje, gubitak libida i slabost mišića i kostiju.

Rješenje

Postoji mnogo načina da se riješite dosadnih dlačica – depilacija voskom, čupanje, brijanje ili lasersko uklanjanje dlaka, što bi trebalo biti trajno rješenje. Ako ste zabrinuti zbog izgleda vaše brade, preporučujemo da se obratite liječniku kako biste utvrdili uzrok i riješili problem.