Svekrva je žena s bogatim životnim iskustvom. Nakon što dijete osnuje vlastitu obitelj, svekrva će djetetu htjeti dati savjete i smjernice.

Svekrvini prijedlozi i savjeti ponekad prelaze granice dobrog ukusa, što kod snahe može izazvati nelagodu. Međutim, često vjeruju da znaju što je najbolje za njihovu obitelj. Istraživanja pokazuju da snahe često optužuju svekrve da se miješaju u brak, ometaju razgovore između svekrve i muža, miješaju se u odgoj djece, kritiziraju svekrve. izgled (posebno njihovu težinu), pojavljivanje nepozvano i nepozvano te izazivanje nevolja. Komentari o financijama.

Nedostatak poštovanja tradicije i obiteljskih vrijednosti:

Srpske svekrve stavljaju veliki naglasak na tradiciju i obiteljske vrijednosti. Ako snaha ne poštuje te vrijednosti ili ih ne pokušava prihvatiti, može doći do napetosti i sukoba.

Zanemarivanje ili neadekvatna briga o sinu i djeci:

Svekrve obično žele vidjeti svoju djecu i unuke sretne i dobro zbrinute. To može izazvati nelagodu i neslaganje ako otkriju da se njihova snaha ne brine dovoljno o njihovu sinu ili unuku. “Nemam vremena da napravim ručak”, kažu, što je najneoprostivija stvar koju srpska svekrva može reći za svoju snahu iz koristoljublja.

Loše kuharske vještine ili nezainteresiranost za održavanje domaćinstva:

U mnogim srpskim obiteljima hrana ima posebno mjesto i od snaha se očekuje da znaju pripremiti ukusna tradicionalna jela. Nedostatak kuhinjskih vještina ili zanimanje za kućanske poslove može odbiti svekrvu.

Neprilagođavanje ili poštovanje autoriteta ili očekivanja tazbine:

Svekrve često imaju jasna očekivanja da se njihova snaha prilagodi obiteljskoj dinamici. Do sukoba može doći ako snaha ne poštuje autoritet svoje svekrve ili se ne trudi integrirati u obiteljsku strukturu.

Nepoštovanje i nedostatak ljubavi prema zetu:

Svekrve često žele vidjeti svoje sinove voljene i poštovane od strane svojih žena. Ako snaha ne pokazuje ljubav i poštovanje prema mužu (zetu), to će izazvati ozbiljne nesuglasice između svekrve i snahe.