Kako nam je stigla jesen sa sobom je donijela i hladnoću i vrijeme je da se planira priprema zimnice koja se može spremiti i koristiti kasnije. Uprkos argumentu da je zimsko skladištenje nepotrebno zbog rasprostranjenosti supermarketa i lanaca prodavnica, ova ideja nije sasvim tačna.

 

 

Zbog trenutne inflacije, prehrambena industrija je doživjela značajan porast cijena. Radi sigurnosti i osiguranja kvaliteta, preporučuje se održavanje domaće zimnice. Ova mjera predostrožnosti pomaže da se minimizira izlaganje raznim hemikalijama koje se obično nalaze u komercijalno proizvedenoj robi. U našem kraju stvaranje zimnice kod kuće je praksa koja traje već nekoliko decenija. Kiseljenje je svestrana opcija koja radi sa gotovo svim povrćem, a kiseli kupus je omiljen među mnogima – i to s dobrim razlogom. Povrće o kojem je riječ poznato je po izuzetnoj koncentraciji vitamina C i široko se smatra jednom od najzdravijih dostupnih opcija.

 

 

 

Njegova raznovrsnost u kuhinji doprinijela je njegovoj širokoj popularnosti jer se može poslužiti na mnogo načina, od osvježavajuće salate do ukusnog priloga. Međutim, konzumiranje prekomjernih količina ove supstance može predstavljati značajan zdravstveni rizik za određene pojedince zbog visokog sadržaja minerala, koji uključuje kalij, magnezij, selen, mangan i kalcij. Oni koji imaju već postojeće probleme sa želucem posebno su podložni negativnim nuspojavama. Osim toga, osobe s niskim krvnim tlakom ili oni koji se bore s dijabetesom trebali bi izbjegavati konzumaciju ove tvari u velikim količinama ili u bilo kojem obliku. Iako je dodavanje soli tokom pripreme ključno, ono može biti štetno i dovesti do raznih problema za one iz gore navedenih grupa. Prekomjerna konzumacija natrijuma i kalija, posebno, može biti vrlo opasna.