Trećeg maja ove godine odigrao se poražavajući incident koji je zauvek bacio senku tuge na srpsku zajednicu, a sve zahvaljujući delovanju mladog trinaestogodišnjeg dečaka po imenu Kosta Kecmanović. Upravo u cenjenoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” dogodio se ovaj tragični događaj. Naoružan rancem prepunim molotovljevih koktela i oružjem, Kosta je izveo nezamisliv čin koji je ostavio neizbrisiv trag u životima nebrojenih pojedinaca.

Nakon njegovih akcija, tragično je uništeno zapanjujućih devet života, uključujući i živote njegovih kolega učenika i predanih školskih čuvara. Reperkusije ovog gnusnog zločina odjeknule su širom nacije, obavijajući ga sveprožimajućim oblakom tame i ostavivši srpski narod da se bori sa dubokom tugom i nevericom. Nakon razornog incidenta, odmah sam reagovao i kontaktirao nadležne, zbog čega je Kecmanović prebačen na prestižnu Kliniku za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, gde se trenutno nalazi na lečenju.

Miljana Kecmanović, majka žrtve, objasnila je da je njen suprug Vladimir smatrao da je ključno da sina izloži potencijalnoj opasnosti od vatrenog oružja, polazeći od sopstvenih negativnih iskustava iz mladosti. Bliski izvor porodice Kecmanović rekao je ekipi Republike.rs da je Kosta bio naklonjen “pejntbolu” i da je često posećivao Kosjerić. Kako prenosi Republika.rs, Vladimir i Kosta su samo tri dana pre tragičnog incidenta odlučili da produže boravak u Kosjeriću, učestvujući u paintball utakmici. Iako im je ova lokacija bila uobičajena destinacija, ispostavilo se da je to bila njihova posljednja posjeta prije 3. maja.

Vijest o Kostinoj umiješanosti u zločin šokirala je one koji su ga poznavali, što je dovelo do nagađanja da su njegove aktivnosti u paintballu na neki način povezane s njegovim pripremama za zločin. Ranije je otkriveno da se počinitelj obučavao za ovakva djela kroz “Airsoft”, aktivnost vojne simulacije. Iako “Airsoft” i “Paintball” dijele sličnosti, važno je napomenuti da postoje i značajne razlike između njih.