Manastir Ostrog u Crnoj Gori ima ogroman duhovni i mistični značaj koji je poznat širom svijeta. Smješten na visokoj planini sa pogledom na Nikšić, ovaj sveti manastir služi kao magnet za vjernike i turiste koji dolaze iz raznih krajeva svijeta. Nebrojeni izveštaji govore o izuzetnim događajima i neobjašnjivim čudima koja se dešavaju u manastirskim prostorijama.

Među tim pričama, jedna intrigantna legenda tvrdi da će uspon na planinu bosonog do Ostroga rezultirati time da će vam sam svetac uslišati molitve. Ipak, putovanje do manastira je nesumnjivo izazovno i zahteva ogromnu hrabrost i otpornost, zbog bezbroj prepreka koje su mu se nalazile na putu. Ove prepreke, od podmuklih oštrih stijena do trnovitog žbunja i užarenog vrućeg pijeska, čine naporan put još fizički zahtjevnijim. Uprkos mukotrpnosti puta, ima pobožnih vjernika koji rado podnose bol i nelagodu, čak i okrvavljenih stopala stižu u manastir kao vidljiv dokaz svoje nepokolebljive privrženosti i privrženosti svojoj vjeri.

Takve žrtve i djela predanosti smatraju se neophodnim kako bi se pristupilo božanskoj suštini koja se nalazi unutar ovih svetih osnova i povezala se s njom. U novije vrijeme, međutim, nesrećni trend komercijalizacije bacio je sjenu na iskonsku svetost manastira. Ova komercijalizacija je evidentna u nastanku malih restorana i kafića koji su se nastanili u nekada mirnom dvorištu manastira.

Upad ovih komercijalnih objekata ne samo da narušava auru spokoja kojom je manastir nekada odisao, već postavlja pitanja o autentičnosti i integritetu duhovnog iskustva koje posetioci traže u njegovim svetim zidovima. Međutim, duhovni značaj manastira Kumanicu uvek je ostao nepromenjen. Smešteno na granici Srbije i Crne Gore, za ovo sveto mesto vezuju se brojne priče o čudesnim isceljenjima i božanskim intervencijama.