Pojavili su se novi detalji o stravičnom ubistvu 15-godišnjeg učenika u školi koja se nalazi u Ofenburgu u Njemačkoj. Važno je podsjetiti da je Mateja Z. (15) upucao Pavlosa (15) iz vatrenog oružja, a Pavlos je nekoliko sati kasnije od zadobijenih povreda preminuo.

 

 

 

Prema pisanju nemačkih medija, Mateja Z, učenik devetog razreda koji je navodno sa Kosova, uzeo je pištolj svog dede iz sigurno zaključanog ormana i jednog jutra ga doneo sa sobom u školu. Međutim, čini se da su njegove namjere bile drugačije od onoga što se prvobitno mislilo. Kako javlja Offenburger Tageblat, Mateja je navodno polio svoju žrtvu zapaljivom tečnošću i pokušao da je zapali nasred učionice, ali mu se upaljač nije zapalio.

 

 

 

Policijski pretres škole doveo je do otkrića boce za koju se vjeruje da sadrži zapaljivi materijal. Majka osumnjičenog, stara 42 godine, dala je izjavu njemačkom Bildu u kojoj se navodi da se policija raspitivala o zapaljivoj tečnosti i da je jedina zapaljiva supstanca prisutna u njihovoj kući bila lož ulje u podrumu. Ona je potvrdila da je oružje naslijeđeno od Matejinog djeda, a iako je bilo osigurano, dječak ga je tajno uzeo. Samo oružje nije bilo korijen problema. Majka osumnjičenog za pucnjavu u školi u Srbiji tvrdi da nije upoznata sa motivom postupanja njenog sina i može samo da nagađa.

Osumnjičeni je pratio vijesti o pucnjavi prije vlastitog nasilnog ispada, a gledao je i uznemirujući sadržaj na TikToku. Prema riječima majke osumnjičenog, on je nedavno na TikToku vidio snimak na kojem je četrnaestogodišnji dječak ubio drugog zbog duga od 60 eura. Njemačka policija je sugerirala da bi se motiv za postupke osumnjičenog mogao pripisati ili ljubomori ili nasilju među vršnjacima. Prema rečima Pavlosovih vršnjaka, i on i Mateja su bili romantično zainteresovani za istu devojku. Njegova majka se sjeća da je čula za nesuglasice u vezi s djevojčicom, ali je skeptična da je to jedini razlog njegovog ponašanja. Tokom cijele školske godine bio je izrazito privatan i suzdržan, što je navelo njegovu majku da posumnja da se nešto možda dogodilo u školi. Razmišlja da li ga se prisiljava ili ismijava.

 

 

 

 

Ova razmišljanja ostaju nagađanja, a Pavlosova majka naglašava da on i njen sin nikada nisu bili prijatelji. U zaključku je dodala da je jedini dan kada joj je bilo dozvoljeno da se sastane s njim bio 22. novembar. “Na kraju razgovora izrazila je nesigurnost u vezi sa njegovom sposobnošću da se nosi sa situacijom koja je u pitanju, rekavši: ‘Nisam sigurna u njegovu sposobnost da upravlja svime ovim’. Policija im je u petak oduzela mobilne uređaje i računare i uvela privremenu zabranu komunikacije sa njihovim sinom, koji je trenutno u pritvoru. Majka je izrazila saosjećanje za dječaka i njegovu porodicu. Zatim je napomenula da je Mateja, njeno jedino dijete, razlog za njena empatična osjećanja.