Rameni zglob jedan je od najpokretljivijih, ali i najnestabilnijih zglobova u tijelu. “RTL” se odnosi na ramena koja najviše koristimo svaki dan u svakodnevnim aktivnostima kao što su češljanje, oblačenje, hranjenje, vježbanje, vožnja itd…

Bol u desnom ramenu simptom je nekoliko bolesti i važno ih je razlikovati.

Ako je ova bol posljedica upale mišića, dovoljno je nekoliko dana odmoriti ruku i suzdržati se od aktivnosti koje pojačavaju intenzitet boli.
Međutim, ako bol potraje dulje od nekoliko tjedana ili mjeseci – vrijeme je da potražite pomoć svog liječnika. Bol u desnom ramenu uzrokovana je burzitisom, sindromom smrznutog ramena, ozljedama, sindromom karpalnog tunela i tendonitisom.

Bol u lijevom ramenu može biti uzrokovan nečim ozbiljnijim od gore navedene upale mišića. Ljudi koji se žale na bolove u lijevom ramenu i lopatici koji ne prestaju ni nakon uzimanja tableta protiv bolova često odlaze na hitnu pomoć, gdje im se često dijagnosticiraju izdajnički znakovi akutnog srčanog udara.

Ova studija pokazuje da što su veći čimbenici rizika za bolesti srca, uključujući visoki krvni tlak, visoki kolesterol i dijabetes, to je veća učestalost boli u ramenu.

Sudionici s najvišim čimbenicima rizika imali su 2-6% veću vjerojatnost da će osjetiti bol u ramenu u usporedbi sa sudionicima bez tih čimbenika. Osim toga, izgledi za razvoj tendinopatije bili su 6 puta veći. Sudionici ove studije koji su imali umjerene razine različitih faktora imali su manje problema s ramenima.

Kontrola krvnog tlaka i raznih čimbenika rizika od srčanih bolesti može smanjiti bol u ramenu.