U Glavnoj upravi carina Curielu je rečeno da se roba koja se prodaje u srpskim second hand shopovima uvozi iz više od 50 zemalja, uglavnom iz Europske unije, Velike Britanije, Švicarske, Sjedinjenih Država, Kanade i Australije.

Prodavnice polovne robe preplavile sve srpske gradove! Mnogi od njih imaju dobre i kvalitetne ormare, no u posljednje vrijeme neki se pojavljuju iu ormarima. U navedenim dućanima ima dosta brendiranih proizvoda, a nemali broj ljudi ih tamo nosi od glave do pete zbog isplativosti. Kad god stvari postanu previše, netko vlastitim previdom upropasti cijelu priču.

Naime, pri uvozu rabljene robe radi daljnje prodaje, Glavna carinska uprava postupa sukladno „Uputama o prekograničnom prometu određenih vrsta rabljenih tehničkih proizvoda i odjeće“ koje je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša (MOZO). Na vlast je došao u travnju 2004.

– Prilikom uvoza rabljene odjeće prema ovoj direktivi, ako je sortirana, sterilizirana i posebne kvalitete (stara odjeća koja je gotovo ista kao nova), ili klase 1 kvalitete (ista kao posebna kvaliteta, ali može imati mrlje) – Nema potrebe Ishoditi i priložiti dozvolu za uvoz otpada. Stoga se rabljena odjeća klasificirana kao posebna klasa ili klasa 1 može uvoziti bez dozvole za uvoz otpada. Zamrljana, poderana i iznošena odjeća i obuća ne mogu se legalno prenositi preko granice jer se takva odjeća i obuća prema Zakonu o gospodarenju otpadom smatraju otpadom – poručuju iz Carine i dodaju:

– Sva uvezena rabljena odjeća mora biti klasificirana i popraćena detaljnim uputama radi lakše identifikacije, jer ova roba zahtijeva detaljne kontrole prilikom ulaska u slobodni promet, čime će se odmah utvrditi točno stanje prijavljene robe. Za razliku od rabljene odjeće, prema mišljenju Ministarstva zaštite okoliša, rabljena obuća se ne može dezinficirati i nadograđivati ​​te se smatra otpadom te se stoga ne može uvoziti u Republiku Srbiju radi daljnje prodaje. Što se tiče humanitarnih razloga…

Što se tiče rukovanja trgovaca rabljenom odjećom, njezina kontrola kvalitete i trgovina na unutarnjem tržištu ne spadaju u djelokrug Glavne carinske uprave.